Din 10-stegsrutin för håret!

I likhet med den koreanska hudvårdsrutinen som innefattar 10 steg så innefattar koreansk hårvård också ofta flera steg. Eftersom koreansk hårvård inte är begränsat till bara schampo och balsam utan till alla hårproblem ändå från rötterna till längderna så kan en hel hårvårdsrutin därför även innefatta 10 steg. 

En 10 stegsrutin för håret fokuserar mycket på att upprätthålla hårbottens hälsa genom att man även behandlar skalpen som i sin tur påverkar hur håret som växer ut blir. Att ha en sund hårbotten leder helt enkelt till en hälsosam hårväxt som i sin tur leder till en förbättrad hårhälsa. Därför hittar man ofta i den koreanska hårvården många produkter som är just anpassade för skalpen och ser hårvården som en förlängning av ansiktsrutinen.

Den koreanska hårvårdsrutinen vill ge hela håret, det vill säga skalpen så som själva längderna, lika mycket kärlek, och nedan listar vi hur en sådan rutin kan se ut med produkter från oss.  

 1. Schampoonering 

I det här steget föredras ofta ett mildare schampoo som stärker och återfuktar håret som är anpassat efter din hårtyp och skonsamt rengör utan att rubba ph värdet.

Ett exempel på detta är La'dors Keratin LPP schampoo som är ett sulfatfritt keratin schampoo. Schampoot innehåller många naturliga ingredienser, såsom jojoba, avokado, argan och kameliafröolja. Vi hittar även proteiner från vete, majs och soja  som bidrar till att skonsamt rengöra och ta hand om håret samtidigt. Schampoot passar extra bra för ett skadat, och torrt hår. 

 1. Exfoliering

Steg nr 2 är exfoliering och ett exempel på det ur La'dor's sortiment är Scalp Scaler som är en hårbottenbehandling som är en stor del av den koreanska hårvården. Varför behövs då en hårbottenbehandling? Jo, om vår hårbotten inte är frisk så kommer heller inte resterande delar av håret bli det. För att verkligen ha friskt, starkt och glänsande hår måste man börja i hårbotten. Denna Scalp Scaler hjälper till att exfoliera bort döda hudceller, olja och föroreningar i hårbotten. Den här typen av produkt löddrar inte och appliceras direkt i skalpen och sköljs sedan bort samt används vid behov ca 1 gång veckan.  Genom att använda sig av en exfoliering så hjälper man till att ta bort toxiner och föroreningar från hårbotten som i sin tur hjälper hårsäckarna att växa sig starka och friska. Genom att använda Scalp Scaling Spa stimuleras även blodcirkulationen i hårbotten och den svalkar skönt av menthol som ger en kylande effekt i skalpen. 

 1. Hårmassage

Steg 3 är att massera hårbotten vilket är något vi ofta kan glömma bort. Att massera med ett verktyg eller händerna ökar blodcirkulationen och stimulerar i sin tur hårväxten. Detta kan med fördel göras i både schampoonering och balsam steget. Det går superbra att massera även i torrt hår 2-3 minuter för att sätta igång cirkulationen. Det kan vara extra bra om man haft håret uppsatt under dagen och man känner sig lite öm i hårbotten för att stimulera cirkulationen.

4. Vinägersköljning

Vinäger är ett traditionellt knep 4 om koreanerna inkluderar i sin hårvårdsrutin. Vinägern är en effektiv ingrediens som hjälper till att balansera hårbottens pH värde och på så vis skapa en sund miljö i skalpen. Cirka 1 gång i veckan används en vinägersköljning över både hårbotten och håret. Det appliceras direkt efter sköljning av balsamet och tvättas sedan ut det med ljummet vatten tills allt är borta.

Lador ACV Vinegar Hair Cap är en vinäger sheet mask som rengör hårbotten effektivt från föroreningar utan att överdriva och störa den naturliga pH-balansen. Den hjälper till att eliminera obehag och klåda och upprätthåller en optimal hydro lipidbalans vilket stärker hårets skyddande funktioner.

Masken ger även fin glans och volym till håret och verkar skyddande och reparerande. 

5. Balsam

Ett exempel på steg 5 kan vara Moisture Balancing Conditioner från La'dor som är ett återfuktande balsam som intensivt ger näring åt håret. Balsamet innehåller många ingredienser från växtriket som lavendel, bergamott, freesia, pepparmynta, kamomill och ros. Den härliga kombinationen av botaniska ingredienser verkar lugnande och fuktgivande för håret och gör det lätt att kunna reda ut håret.

 1. Hår- & skalpmask

Att använda en hårmask är ett bra komplement precis som en ansiktsmask är till ansiktet. Håret behöver också ibland extra näring och en återfuktande hårmask hjälper även till att motverka ett torrt och frissigt hår samt bistår med näring.

Snart lanseras även en hårmask från La'dor, håll utkik!

7. Skalp- och hårtoner

  En toner för botten och längderna ses som en slags kur som hjälper till att återfukta längderna, eliminera mjäll och förbereda för kommande steg. Precis som en ansikstoner eller essence finns det här steget även för håret. Att återfukta håret i flera olika steg förbättrar precis som ansiktstonern nästkommande steg och hårets förmåga att ta upp produkterna. Miracle Volume Essence är en leave in essence som återfuktar håret, minskar risken att det ska bli statiskt under kallare säsonger och bidrar till ett mjukt och glansigt hårt.

  Essencen innehåller många naturliga ingredienser som kamolill, lavendel och rosmarin som bidrar till att lugna en irriterad hårbotten. Miracle voluome essence har som namnet antyder egenskaper av att skapa fin volym till håret. Det appliceras i handdukstorkat hår innan nästkommande steg.

  8. Skalpserum

  Den största skillnaden på ett återfuktande hårserum och ett skalpserum är att serumet i botten ska hjälpa till att balansera och stimulera hårfolliklarna. Det hjälper även till att skapa en sund miljö för hårståt att kunna växa i. Den här typen av serum bidrar även till att motverka skador samt att förhindra ett frissigt hår.

  Skalpserum från La'dor kommer snart men tills dess kan man hitta detta steg hos Dr. Ceuracle och deras Scalp DX Thickening Tonic. 

  1. Hårserum

  Precis som att serum till ansiktet är mer koncentrerat av ingredienser i sin formula så bidrar även ett fuktserum till djup återfuktning av hårstråna.

  Miracle soothing serum är ett återfuktande och mjukgörande serum som bidrar till ett glansigt och hälsosamt hår. Serumet har en geléliknande textur som omsluter hårstrået och ger håret en skyddande fuktbarriär utan en klibbig konsistens samt utan att tynga ner håret. Serumet appliceras i handdukstorkat hår och är det näst sista steget i den koreanska 10 stegs hårrutinen.

  10. Leave in nattbehandling

  Koreansk hårvård använder gärna produkter som du även använder under natten som en slags kur för ditt hår för att på bästa sätt reparera och ge näring samt motverka skador på håret.

  Snail Sleeping Hair Ampoule är en återfuktande och reparerande leave in behandling som med fördel appliceras i handdukstorkat hår. Ampullen går alldeles utmärkt att använda dagtid i torrt hår för att tämja frissigt och glanslöst hår. Ampoulen innehåller snigelsekret samt många botaniska ingredienser som hjälper till att stärka och reparera håret. Vi hittar även ingrediensen Squalane som är en såkallad emollient vilket är en mjukgörande ingrediens. Ingrediensen har en snabb och hög penetrationsförmåga och bidrar till att bevara fukthalten bra. Den kan även hjälpa till att agera transportör av andra ämnen så att dom får en mer djupverkande effekt. 

   

  Det var kort om den koreanska 10 stegs rutinen för håret men precis som 10 stegs rutinen för ansiktet så är inget steg ett måste utan man väljer själv vad som passar för ditt hår och din vardag. Ibland kanske man har fler steg, och ibland färre, allt beroende på vad ditt hår och din hårbotten behöver just nu samt beroende på säsong! Om du känner dig osäker så finns vi alltid på info@glowid.se, DM på instagram samt vår chatt så hjälper vi dig vidare där!<3

  Senast besökta