Anpassa ditt serum efter ditt hudtillstånd

Serum, ampull eller booster kärt barn har många namn.

Serum är mindre molykulärt och kan därmed penetrera längre ner i huden, serum innehåller ofta en högre koncentration av ingredienserna i produkten.

Det finns en mängd olika typer av serum allt från lite mer aktivare till mer milda varianter och generellt när man ska välja ett serum brukar man gå efter sitt aktuella hudtillstånd. Hudtillstånd är inte ens hudtyp utan kan ändras efter yttre faktorer som klimat men även hormonella förändringar, stress och livsstil och det är då bra att man anpassar sin hudvårdsrutin utefter det tillstånd ens hud är i för att uppnå en bättre balans. Några vanliga hudtillstånd man kan uppleva är blandannat känslig, yttorr, akne.

Vid väderskiftningar ute är det vanligt att man upplever sig mer torr och stram och det kan då vara bra att se över sin rutin så man anpassar den utefter sitt behov man befinner sig i. Det är vanligt man upplever sig yttorr och man kan behöva tillsätta lite mer fukt och näring i ens nuvarande rutin. Är huden i mer behov av fukt kan man lika efter ingredienser som blandannat hyaluronsyra, glycerin, squalane eller reparerande ceramider.

Några fuktgivande serum är

Klairs fundamental watery oil drop som innehåller fuktgivande ingredienser som glycerin, hyaluronsyra och ceramider. Serumet har en hög återfuktningsförmåga och är rikt på antioxidanter som grönt te som hjälper till att skydda huden mot fria radikaler och bidra med fin lyster.

Cle serumide är ett helt veganskt serum som har en rikare textur och innehåller 4 % ceramider som verkar närande och reparerande för huden. Serumet innehåller flera essentiella oljor som blandannat bidrar till produktens doft av rosmarin och eukalyptus. Andra fuktgivande ingredienser som återfinns är squalane, hyaluronsyra

Cosrx Hydrium Triplex hyaluronic moisture ampoule som har en rikare gel textur och innehåller blandannat 3 olika typer av hyaluronsyra som hjälper till att binda fukten i huden. Serumet innehåller även mild pha syra som exfolierar lätt samt även har fuktgivande egenskaper.

Nu när vi går över från höst till vinter så kan huden upplevas som lite känslig på grund av tex kyla vilket kan resultera i att barriären blir lite extra påfrestad. Då är det bra att kika efter ingredienser som lugnar och stärker utöver återfuktande egenskaper. Några lugnande ingredienser är blandannat  centella asiatika, aloe vera, beta glukan och vitamin k.

Dr. Ceuracle Liposome oil ampoule är ett lugnande och stärkande serum som är passande när man känner att huden är lite irriterad av väderomväxlingarna. Serumet består av två skikt med vatten och olja men har en lätt textur som absorberas snabbt i huden. Huvudingrediensen är vitamin k som är en kärlstärkande ingrediens vilket är passande för en mer reaktiv hy då det även kan förekomma ytliga blodkärl.

Cosrx Full fit propolis light ampoule som är ett vårdande och lugnande serum. Serumet innehåller som namnet säger propolis som är antibakteriellt, lugnande och lystergivande. Propolis är en vanligt förekommande ingrediens inom koreansk hudvård och finns i många olika typer av produkter.

Cosrx Hydrium centella aqua soothing ampull är ett lugnande lätt serum som absorberas fort i huden och dämpar inflammationer. Innehåller extrakt från Centella Asiatica och Madecassoside utgör hela 42% av denna ampoule och tillsammans lugnar de en  känslig hud och irriterad hy.

Utöver att anpassa serumet efter sitt hudtillstånd är det även bra att se över resterande produkter i rutinen utefter den årstid man är i. Generellt behöver huden ofta lite mer närande och vårdande produkter när den kallare luften drar in och det kan då vara bra att avsluta rutinen och låsa in tidigare fukt med en lite rikare kräm.

Känner du dig osäker på vilket serum eller andra produkter som är passande för just dina behov hjälper vi dig gärna med detta. <3

 Kram Lisa & Linn

Senast besökta