Skin Cycling med koreansk hudvård

Skin Cycling, är en hudvårdstrend myntat av en amerikansk dermtolog som fick uppmärksamhet för några år sedan och som härstammar från västvärldens hype kring den kraftfulla ingrediensen retinol. Skin cycling innefattar ett utplanerat schemaläggande av exfoliering, retinol och reparerande ingredienser i syfte att minimera riskerna av negativa biverkningar som kan komma med ingrediensen retinol.
Denna ingrediens har varit högt efterfrågad hos oss på glowid och har inte varit så vanligt förekommande i k-beauty tidigare men som på senare år har börjat introducerats. 

"Koreanerna gör allt i sin makt för att försöka undgå faktorer som kan irritera huden."

Skin cycling cirkel med exfoliering, retinol och reparation X2

Det man ska veta om aktiva ingredienser och K-beauty är att koreanerna gör allt i sin makt för att försöka undgå faktorer som kan irritera huden. Retinol har en hög irritationspotential om den används i höga koncentrationer och om de brukas fel. Därför kan du alltid vara säker på att retinol i K-beauty produkter ALLTID formulerats tillsammans med högt reparerande och lugnande ingredienser för att minimera irrationsrisken. 


Vem borde använda retinol och skin cycling? 

Retinol passar dig som är 25+ och vill behandla hudtillstånd som pigmenteringar, rynkor/fina linjer, ojämn struktur eller akneproblematik. Det involverar produkter som stimulerar cellförnyelsen på djupet och jobbar korrigerande men också förebyggande.
Varför just 25+ kanske du undrar? Enligt forskning så börjar kollagenproduktionen sakta ner runt denna ålder, siffran är generell och givetvis kan man uppleva nämnda hudtillstånd även tidigare eller senare i livet. 
(Ett undantag skulle vara en aknebenägen hud som kan gynnas av retinol något tidigare, men om så är fallet rekommenderar vi dig att i förstahand konsultera en hudläkare.)
Vi rekommenderar inte att börja med retinol om du inte ännu börjat uppleva dessa hudtillstånd.

Skin cycling passar inte dig som går på receptbelagd hudmedicin/krämer eller dig som är gravid eller ammar.

Hur går Skin cycling till?

Hudvårdscykeln består av tre delar: exfoliering, retinol och reparation där det sistnämnda steget består av minst två dagar reparation men som kan bli fler beroende på hur känslig din hud är. Det vill säga att från person till person kan man behöva reparerahuden i fler eller färre dagar.
  • Upplägget inleds kväll #1 med exfoliering.
  • Följande kväll #2 applicerar man retinol.
  • Kommande kvällar #3 och #4 ger man utrymme till reparation av huden.
  • Sedan kan cykeln upprepas igen. ♻️ Om din hud är känslig eller om du är helt ny för retinol kan du fortsätta återhämta huden några dagar längre.


💡EXFOLIERING:

Tar bort döda hudceller från hudytan, förnyar och ökar penetrationen av efterföljande produkter. Hur du väljer att exfoliera huden är helt upp till dig och din hudtyp, nedan följer några förslag:

Känslig hy? Satsa på skonsamma enzymer t.ex denna produkt från By Wishtrend.

Torr hy? En mild AHA-syra är en bra start 1-3 kvällar i veckan för att vakna upp med lyster och glow! Denna produkt är Cecilia's favorit också från By Wishtrend.

Oljig/aknebenägen hy? En mild BHA-syra kommer jobba antiinflammatoriskt och göra rent nere i porerna. Detta lugnande och rengörande ansiktsvatten från COSRX som brukas 1-3 kvällar i veckan. 

Mogen hy med pigmenteringar? Spana in kraftpaketet från Saturday Skin, ett ansiktsvatten med 10% glykolsyra som exfolierar hudytan och jobbar utjämnande på både textur och hudton. 


💡RETINOL:

Är ett A-vitamin derivat som jobbar stimulerande ner på cellnivå. Retinol är en av de mest efterforskade ingredienserna inom hudvård och är därför garanterad att leverera resultat, men på grund av dess kraftfullhet är det viktigt att man introducerar denna ingrediens långsamt. 🔬 Egenskaperna är många:
-Reducerar rynkor och fina linjer.
-Jämnar ut pigmenteringar för en jämnare hudton.
-Neutraliserar talg-produktionen.
-Stimulerar kollagenproduktionen.
⚠️Överanvänding av retinol kan visa sig om irritation, rodnad, fjällande, torrhet och en allmänt skadad barriär.

I vårt sortiment finns det olika retinolalternativ, både serum och krämer för den en känslig och tålig hud.

Känslig eller nybörjare? Spana in COSRX The Retinol 0,1 Cream, en nattkräm med 0,1% retinol tillsammans med antioxidanten Vitamin E som skyddar och mjukgör och Panthenol som lugnar och stärker barriären samtidigt. Använd endast ett riskorns storlek på panna, kinder och haka eller utsatta områden, unvik ögon och munområdet. Appliceras sist i kvällsrutinen.

Vill du ha något ännu mildare kan du titta på Saturday Skin Yuzu Sleep Mask med huvudsaklig ingrediens vitamin C men en lägre halt retinol finns även i denna mjukgörande och lystergivande nattmask!

Aknebenägen / Torr - COSRX The Retinol 0,1 Cream eller COSRX The Retinol 0,5 Oil, ett lätt oljeserum med 0,5% retinol, vitamin E och squalane som skyddar, mjukgör och samtidigt återfuktar! 2-3 droppar räcker till hela ansiktet, undvik ögon och munområdet. Applicera efter toner eller essence och följ upp rutinen med en vanlig mjukgörande kräm.

Mogen, torr och/eller pigmenterad - By Wishtrend Vitamin A-mazing Bakuchiol Night Cream, en nattkräm med retinal (något mer effektiv och kraftfullare än retinol) samt bakuchiol (naturens svar på retinol, skonsam variant). Denna nattkräm appliceras sist i rutinen, 1 pumptryck räcker gott och väl, man ska inte överdosera mer än 2 pumptryck. Den är berikad med hyaluronsyra, vitamin E och glycerin så den är samtidigt mjukgörande och återfuktande.

 

💡REPARERA

Kväll 3,4,5… Fokus är lugnande och barriärstärkande produkter för att återhämta huden. Se detta som hudens vilodagar efter två tuffa träningspass!

⚠️De reparerande kvällarna kan vara olika många. Ju känsligare desto längre återhämtningstid!

⚠️Helt nybörjare? Sikta på att bruka retinol 1 kväll i veckan första månaden.
🌞Glöm inte solskyddet på dagtid!

Att ge tid till återhämtning, vila och reparation är nödvändigt när man jobbar hårt, eller hur? Precis så ska man tänka med sin hudvård också och se de aktiva ingredienserna som syror och retinol som de som "jobbar hårt". Reparerande ingredienser är för att nämna några: centella, panthenol, allantoin, ceramider, risextrakt, snigelsekret, mugworth, propolis, glycerin, squalane, hyaluronsyra med flera.

Här är en riktigt lugnande och reparerande trio. Klicka på produkten för att läsa mer om dem.

Skin Cycling scheman utifrån olika hudtillstånd:

skin cycling känslig nybörjare
En känslig hy kan lägga in en reparerande dag mellan exfoliering och retinoltillfället för att sedan fokusera extra på att lugna och återhämta huden med hjälp av centella, panthenol, allantoin, glycerin med mera.

skin cycling oljig aknebenägen

En oljig/aknebenägen hud exfolierar cirka 2 kvällar i veckan och återhämtar huden med hjälp av niacinamid a.k.a. vitamin B3 som stärker hudbarriären och neutraliserar oljeproduktionen.

skin cycling hyperpigmentering mogen

En mogen/hyperpigmenterad hud exfolierar med AHA-syror och reparerar med bland annat vitamin C&E, två antioxidanter som jobbar på hudton och hudbarriär.

skjin cycling torr

En torr hud exfolierar med mandelsyra och återhämtar huden med fuktbindande hyaluronsyror som binder och attraherar mer fukt till huden.

Så för att sammanfatta Skin Cycling:

  • Välj en kväll där du börjar med att exfoliera med valfri produkt.
  • Följande kväll applicerar du en retinol-produkt.
  • Kommande kvällar efter det ligger fokus på att lugna och reparera huden. (Hur många kvällar detta är beror på din huds känslighet.)
  • Upprepa cykeln.

Senast besökta