Solskydd - för hälsosam hud i framtiden.

Solskyddsfaktor, eller bara skyddsfaktor? Ett solskydd skyddar mot så mycket mer än bara solens strålar, dock är det många som använder denna typ av produkt endast under de tre varmaste sommarmånaderna, men enligt den koreanska hudvårdsrutinen bör en SPF brukas dagligen som sista produkt i morgonrutinen för att skydda huden mot skadliga faktorer i vår miljö. 

Maj månad är “Skin cancer awareness month” - månaden där hudläkare och dermatologer globalt sätt uppmärksammar hudcancer och uppmanar befolkningen att skydda sin hud och kolla upp misstänksamma hudförändringar. Att bruka solskydd dagligen är ett steg i rätt riktning för optimal hudhälsa livet ut. 

 

Till att börja med ska vi snabbt och enkelt gå igenom skillnaderna på ett kemisk vs. Ett fysikaliskt solskydd.  


Hur mycket produkt ska man ta? Cirka 3 fingrar är en lagom mängd som räcker till både ansikte och hals.

Ett kemiskt solskydd (kallas även organiskt solskydd) innebär att de aktiva spf-ämnena absorberas av huden och vid kontakt med UV-strålar så “förvandlas” strålarna till icke skadliga strålar.  
 
Fördelar: Lämnar oftast ingen hinna eller syns fysiskt på huden, osynligt på huden och med lättare konsistens.  
Nackdelar: Ett kemiskt solskydd alstrar mer värme i huden på grund av att strålarna “absorberas” (men glöm inte att de är oskadliga trots detta) så är man värmekänslig eller lätt blossar och rodnar är ett kemiskt solskydd inte för dig. 
 
För vem? En normal, torr, kombinerad eller mogen hud kan välja ett kemiskt solskydd. (Detta är generella rekommendationer, i slutet av dagen är det solskydd som känns bäst för dig det allra bästa.) 

Ett fysikaliskt solskydd (kallas även mineralsolskydd) innebär att de aktiva spf-ämnena (oftast mineralerna zink och/eller titaniumdioxid) lägger sig som en skyddande barriär på huden och reflekterar bort solstrålarna likt en spegel vilket skyddar huden mot skadlig strålning.  
Fördelar: Passar en känslig eller aknebenägen hud bättre som lätt reagerar på nya produkter eller framförallt värme. Zinkoxid är bra för sårläkning och cellförnyelse.Nackdelar: Kan ibland lämna en såkallad “White cast” alltså en vit hinna på grund av mineralerna. Men icke att fördöma de koreanska fysikaliska solskydden som har en mer utvecklad formula än de solskyddprodukterna vi kanske minns från vår barndom.  

För vem? En känslig, rosacea eller aknebenägen hud kan gynnas av ett fysikaliskt solskydd. (Detta är generella rekommendationer, i slutet av dagen är det solskydd som känns bäst för dig det allra bästa.) 

Nu när du har koll på skillnaderna på kemisk och fysikaliskt solskydd ska vi gå igenom vårt sortiment med de olika produkterna inom de två olika kategorierna.  

KEMISKA SOLSKYDD: 

NYHET! HELA KROPPENS OCH HELA FAMILJENS FAVORIT 

Först ut är en vattenfast version av Dr.Ceuracle bästsäljare “Cica Regen Waterproof Sun Gel” - i en extra generös storlek, nämligen 100ml! Detta blir alltså solskyddet med stort S för hela familjen som älskar att vara i badet, behöver återapplicera ofta, den som tränar mycket eller önskar ett koreanskt solskydd till kroppen! Produkten passar även barn.  

Det är ett kemiskt solskydd med mycket lugnande centella som reparerar en skadad hudbarriär. Berikad även med bambu poly C10-30 Alkyl som skyddar mot skadliga UV-strålar.  

 

NYHET #2 TILL DEN AKNEBENÄGNA / BLOSSANDE HUDEN.  

Nyhet #2 från Dr.Ceuracle passar den oljiga eller aknebenägna huden. “Tea Tree Purifine Green Up Sun”. Ett fysikaliskt / mineral solskydd som återfuktar, verkar lugnande tack vare Tea Tree extraktet och färgkorrigerande tack vare en naturlig “green shade” som neutraliserar rodnad från acne eller rosacea. Innehåller även ''Green Calming Complex” som verkar lugnande på känslig, irriterad och acnebenägen hud utan att irritera.  

Innehåller även hydrolyserade hyaluronsyra ger djup återfukting och niacinamid som reparerar och ljusar upp en en skadad barriär till hud som kompromiserats på grund av acnebehandling. Helt pigment- och doftfri.  

 

KOMPLETT LJUSSKYDD.  

BY WISHTREND - UV Defense Moist Cream är en fyrdubbel solkräm med SPF 50+ PA++++ som ger ett komplett skydd mot UVA, UVB, infraröd strålning och blått ljus.  

Det är ett kemiskt solskydd vars konsistensen är lätt och absorberas snabbt på huden utan att lämna någon klibbig finish. Formulerad med panthenol som verkar djupt återfuktande och gör att denna SPF återfuktar lika mycket som en fuktkräm, vilket gör att du kan förenkla din rutin och slipper använda både fuktkräm och SPF. Innehåller även adenosin som verkar åldersförebyggande och jobbar mot en jämnare hudstruktur. 

 

SPF FÖR TORRISEN. 

Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun är en fuktkräm för dagligt bruk med kemiskt UV skydd som innehåller SPF 50 PA++++. Innehåller 10 olika typer av Hyaluronsyra som verkar djupt återfuktande och barriärstärkande. De högmolekylära typerna skapar en fuktbarriär på huden som förebygger fuktförlust. Mindre molekyler jobbar för att stärka fuktbarriären och lågmolekylära bistår huden med djup, långvarig återfuktning samt stärker hudens elasticitet. 

Innehåller även Panthenol (Vitamin B5) och Fructan som också båda jobbar återfuktande och ökar elasticiteten. Detta solskydd verkar även åldersförebyggande och utjämnande. 

Formulan påminner om en härlig essence / serum och sjunker snabbt in i huden utan att lämna någon klibbig eller vit finish. 

 

3-I-1 SOLSKYDD. 

Dr. Ceuracle Cica Regen Vegan Sun Gel är den perfekta all-in-one produkten för fukt, näring och solskydd i en och samma produkt! Genom att fungera som både solskydd, serum och fuktkräm är det den perfekta 3-i-1 produkten att förenkla den dagliga morgonrutinen med! 

Produkten innehåller SPF 50 och återfuktar på djupet samtidigt som det skyddar mot skadlig UVA/UVB-strålning. 

Innehåller Actinidia Argute (Kiwi) Extract som har fina antiinflammatoriska effekter på huden. Hibiscus Sabdariffa Flower Extract hjälper till att skapa ett skydd mot yttre skadliga faktorer. 

Den lätta konsistensen sjunker snabbt in i huden, utan någon vit yta och med långvarig återfuktning, perfekt som bas för make up. Den innehåller även Centella Complex som omedelbart lugnar och reparerar skadad och känslig hud. 

Innehåller en svag doft doft av rosmarinolja. 
 

SOM LÄTTVISPAD GRÄDDE. 

Klairs All-Day Airy Sunscreen är en återfuktande fuktkräm med SPF 50+ PA++++ som skyddar din hud från UV-strålar utan att lämna någon vit finish. Den lätta konsistensen och den uppfriskande finishen lämnar din hud mjuk, återfuktad utan att kännas klibbig. Den är formulerad med milda ingredienser som gör att denna solkräm är lämplig för alla hudtyper utan att irritera. Utvecklad med intensiv och avancerad teknik för att vara säker och bekväm för din hud. 

Produkten har genomgått utförliga tester vid 3 olika kliniska institutioner (Korea Dermatology Research Institute, Global Cosmeceutical Center av Semyung University och Cosmeservice.) Samtliga visar SPF Index Resultat SPF 50+ PA++++ 

Hyggee Vegan Sun Cream SPF50+ PA++++ är ett högpresterande solskydd som vårdar och ger näring till huden. Detta solskydd är även helt veganskt. 

  

FÖR DE EXTRA KÄNSLIGA. 

Hyggee Vegan Sun Cream är en allergivänlig solkräm försedd med SPF 50+ PA++++ för solskydd. Den är formulerad med chlorella vulgaris och rödbetsextrakt som verkar för att hålla huden fyllig, plumpad och återfuktad. Texturen är lätt och påminner om en essence och sjunker smidigt in i huden utan att lämna någon vit yta. 

Detta är ett kemiskt solskydd. Innehåller inga konstgjorda färg eller doftämnen, produkten kan dock ha en svag doft av dess naturliga ingredienser. 

 

ÅTERFUKTANDE OCH LUGNANDE FÖR ALLA HUDTYPER. 

Hyggee Relief Sun Moisturizer SPF50+ PA++++ är ett högpresterande solskydd med en lätt textur som verkar lugnande på huden. Den jobbar även mot för tidigt åldrande av huden och har en utjämnande effekt som lämnar huden återfuktad och smidig. 

Formulerad med 37 % cypressvatten som verkar djupt återfuktande på huden under lång tid. Bisabolol lugnar huden och passar bra för en varm, irriterad hud. Aquaxul verkar barriärstärkande och hjälper huden att bevara fukt djupt ner i hudens olika lager. 
Tillverkad med endast milda ingredienser för att passa även en känslig hud. Texturen är lätt och appliceras smidigt på huden utan att lämna någon klibbig eller vit finish. 

Denna solkräm är vattenavvisande men inte vattenfast. Återapplicera därför med jämna mellanrum eller efter bad. 

 

KOMBINERAT FYSIKALISKA OCH KEMISKA SOLSKYDD: 

Hyggee Real Sun Cream SPF50+ PA++++ är ett högpresterande solskydd med en lätt textur som verkar lugnande på huden. En hypoallergen solkräm med en mycket lätt formula som smidigt appliceras på huden utan att lämna någon klibbig eller vit finish. 

Berikad med lotusfrö extrakt som återfuktar och verkar lugnande på huden. Innehåller även porus pulver som dämpar och kontrollerar oljenivån i huden och bistår till en mjuk och slät hud. Detta är ett kombinerat fysikaliskt och kemiskt solskydd som skyddar huden både genom att det fysiskt reflekterar bort de ultravioletta strålarna från huden, och det kemiska skyddet där molekylerna i filtret fångar upp UV-strålningen och omvandlar till ofarlig strålning. 

SPF I MAKE UP.

Ingen har väl missat CCC-cream från CLE Cosmetics. CCC Cream (Color Control & Change Cream) är en lätt allt-i-ett-primer och foundation som innehåller SPF 50 PA +++. Fungerar alltså som både primer, BB - och CC kräm. Micro Capsule Teknologi gör att den smidigt smälter in i huden och anpassas efter din hudton.

Resultatet är en daggig, återfuktad hud med lätt täckning som förbättrar hudens estetik och vitalitet med ett fantastisk glow!

- Micro Capsule Technology
- Lätt och satinliknande finish
- Ger en skir men byggbar täckning
- Broad Spectrum SPF 50 PA +++
- Fri från alla syntetiska dofter (Lätt doft av Bergamot (Furocoumarine-fri), Orange och Ylang Ylang eteriska oljor

Finns nu i fler nyanser!

 

Klairs Illuminating Supple Blemish Cream

Denna bb-cream är den bästsäljande av alla koreanska märken på marknaden. "The No.1 BB cream" som kvinnor världen över älskar! Den passar alla hudtyper. Spara tid på morgonen genom att använda denna kräm som innehåller fukt, anti aging, solskydd och foundation i ett.

 • Sjunker lätt in i huden
 • Täcker rodnad och porer
 • Har SPF 40
 • Irriterar eller kladdar inte
 • Innehåller också hyaluronsyra som bromsar hudens åldrande
 • Lämplig för alla hudtyper, även acnebenägen och känslig hud
 • Innehåller endast naturliga ingredienser, inga konstgjorda färgämnen

Vegan Kombucha Tea BB-Cream

Detta är en icke irriterande helt vegansk BB cream. Med en lätt och återfuktande textur smälter den lätt in i huden utan att kännas tung eller klibbig. Den har en lätt täckning och kan bäras som en färgad dagkräm eller lättare make-up. Formulan är en hybrid av BB Cream och essence vilket gör att den återfuktar, andas och blir ett med huden.

Ger ett hälsosamt, naturligt glow utan att kännas oljig på huden. Den bistår även huden med vårdande ingredienser och ett fysikaliskt UV skydd med SPF 30, PA++.

Innehåller 20% Kombucha Tea extrakt som bistår huden med bland annat probiotika, vitamin B och många andra näringsämnen som hjälper till att frigöra gifter och stärka hudens immunitet.

12% Camelia Sinensis Leaf Water innehåller också en mäng näringsämnen, taniner, amino syror och proteiner som har en detoxande effekt och hjälper även till att motverka ålderstecken.

Andra huvudingredienser är Schidandra Chinensis Fruit Extrakt som verkar por-rengörande och bidrar till en finare och hälsosammare hudtsruktur. Vegan Panthenol och Hyaluronic Acid som innehåller bland annats Vitamin D och Beta Glucan återfuktar huden på djupet och stärker hudbarriären.

Förpackningen består av både återvunnen plast (tub) och papper (ytterförpackning) som är FSC märkt och återvinningsbart.

 

The ABC’s av UV-strålar. En crash course. 

Solens strålar kan liknas vid ett något komplicerat och destruktivt förhållande. Den ger oss massor av positivt i form av ljus, värme, D-vitamin och må-bra hormoner. Men solen kan också göra en massa skada som kanske inte visar sig direkt utan flera decennier senare.  

Från solen produceras nämligen energirika UVA, UVB och UVC-strålar. Den sistnämnda, UVC, behöver du inte bry dig så värst mycket om då dessa strålar inte ens når jordens yta utan absorberas upp av atmosfären. UVC-strålar är mest energirika och hade de nått oss på jorden hade vi behövt mer än bara solskyddsfaktor. 

UVA och UVB-strålar däremot, de når oss och vår hud dagligen mer eller mindre. Vissa av dessa strålar penetrerar till och med in genom fönster och rutor, mer om det snart! 

UVA-strålar utgör den största andelen strålning från solen, den har mindre energi än UVB men penetrerar djupare i huden och orsakar kollagennedbrytning, alltså de protein som bygger upp huden och ger den stadga och stuns “for that healthy glow.” UVA – “Age” är en enkel liknelse för att minnas. UVA-strålarna penetrerar även genom fönster och glas, så tänk på det om du jobbar nära ett stort fönster eller kör mycket bil! 

Vad gör UVA? 

 • Göra huden mörk vilket kan skada pigmentcellerna. 
 • Tränger in i hudens djupare skikt. 
 • Åldrar huden i förtid. 
 • Kan orsaka malignt melanom eller skivepitelscancer, två av de farligare formerna av hudcancer. 
 • Kan bryta ner D-vitaminet i huden. 

Solar du solarium? Då utsätter du din hud för ännu mer UVA än naturlig sol, absolut inget vi rekommenderar. 

UVB-strålar är mer energirika och penetrerar därför mer ytligt på huden, därför kan de liknas vid engelska ordet “Burn” då de är UVB-strålarna som gör att vi bränner oss. UVB-strålar startar också produktionen av D-vitamin i huden, det låter ju lovande? Slen gör absolut lite nytta också i lagom dos. Observera sista punkten under frågan “Vad gör UVA?” - bryter ner D-vitaminet i huden.” Det är alltså kontraproduktivt för hälsan att sola för mycket. 

Vad gör UVB? 

 • Bränner huden och ökar produktionen av pigmentceller vilket kan leda till hyperpigmentering. 
 • Förtjockar huden p.g.a. ökat antal hudceller vid oansvarig solning. Detta kan ses på äldre personer som solat mycket och länge under sin livstid. 
 • Åldrar huden i förtid, vilket kan leda till hudcancer. 
 • Startar produktionen av Vitamin D. 

Visste du detta om ljus och mörk hudfärg? 

Det faktum att huden blir brunare och mörkare är en direkt försvarsmekanism från huden när den utsatts för solljus. Samma gäller förtjockning av huden orsakat av solexponering, huden producerar mer hudceller för att skydda dig från att brännas ännu mer.  

Detta innebär att en mörkhyad person har ett bättre naturligt skydd mot UV-strålning än en ljushyad person som lätt bränner sig MEN det naturliga skyddet är fortfarande ganska långt (runt 9-13 SPF) och en mörkare hudfärg behöver fortfarande skydda sig för att inte riskera hälsorisker. 

SPF + antioxidanter = sant.


Antioxidanter motverkar att våra celler oxiderar. Det vill säga, de hindrar fria radikaler från skadliga faktorer som det finns gott om i UV-strålar, blått ljus, rött ljus, kemikalier, avgaser och livsmedel vi dagligen kommer i kontakt med. Många solskyddsprodukter är berikade med antioxidanter i form av vitaminer, men vill man vara på säkra sidan när det kommer till att skydda huden kan man med fördel addera ett vitaminserum i sin kvällsrutin så får man ett fullgott skydd dygnet runt! Exempel på antioxidanter är vitamin B,C,E, reservatrol, ginseng m.m. 

Addera ett C-vitamin serum i kvällsrutinen för maximalt skydd mot fria radikaler dygnet runt!

 

Blir du röd när du solar? 


Du har precis skapat inflammation i huden då din hud inte har blivit skyddad eller lyckats skydda sig själv naturligt. En inflammation visar sig som rodnad och detta kan potentiellt leda till hudcancer flera år senare, hudceller har “elefantminne” vilket innebär att de inte glömmer en skada. Därför är hudcancer vanligare bland vuxna än barn och ungdomar.  

 

Vad betyder SPF? 

SPF står för Sun Protection Factor och utgör skyddet mot UVB-strålning. För att ett solskydd ska skydda även mot UVA måste det stå på produkten, oftast i form av UVA inringat i en cirkel alternativt med “PA++++”. 

Vad betyder siffran?  


Siffran som står efter SPF t.ex. 15,20, 30 eller 50 indikerar hur många gånger mer skydd du får mot solen. Alltså med SPF 50 får du 50 gånger så mycket högre skydd än om du inte burit något skydd alls. Det är en ganska liten procentuell skillnad på SPF 30 jämfört med SPF 50. SPF30 skyddar ca 97% och SPF 50 98% så vi rekommenderar alltid så högt skydd som möjligt tillsammans med kläder och hattar då en kräm inte garanterar 100% skydd.  
Glöm inte att återapplicera varannan timma, framförallt om du badar eller svettas mycket! 

Vad betyder PA++++?  


"PA" följt av ett eller flera plustecken och är ett klassificeringssystem som benämner hur mycket UVA-skydd en produkt har. Alla solskydd vi säljer har PA++++ vilket är den högsta klassificeringen och står för "extremely high UVA protection". 

SPF i make-up.  

Är jättebra! Men är oftast inte tillräckligt då man sällan applicerar så mycket make up som man ska solskydd. För att vara säker på att man får rätt skydd ska man ta cirka 3 fingrar av sin vanliga solskyddsprodukt som sista steg i hudvårdsrutinen för att sen följa upp med sin sminkprodukt som också innehåller SPF. Detta kallas “double SPF” och ger dig ett extra skydd tillsammans med en jämn bas! 

Har du testat vår populära CCC-Cream från CLE Cosmetics? Här hittar du den. 

Återapplicera SPF. 

Är extra viktigt om du svettas mycket eller badar ofta. Åter-applicera då varannan timma. 
Hur återapplicerar man om man bär smink? Ett alternativ är att ta en sminkborste eller svamp och applicera SPF på denna för att försiktigt pusha in produkten på huden, undvik att dra och svepa då man lätt kan flytta sminket. Man kan också till fördel använda sig av en cushion produkt t.ex. CLE Moonlighter Cushion Highlighter och droppa ut solskydd i cushionen och applicera med tillhörande applikator.  

 

Vad händer om man inte använder SPF?

Din hud bryts fortare ner på grund av de fria radikalerna i din omgivning och från UV-strålning. Detta innebär att huden snabbare kommer förlora fukt och fett, två absolut väsentliga byggstenar som ger elasticitet och fyllighet till huden. Ålderstecken som fina linjer och rynkor manifesterar sig snabbare.  

Du ökar risken för att bränna huden. Om du bränner huden skadas huden genom att bilda inflammation. En brännskada orsakat i ung ålder kan leda till god- och elakartade cancerformer i vuxen ålder. 

Du ökar risken för hypo- och hyperpigmentering, ljusare eller mörkare pigmentering i huden t.ex. melasma som triggas av både solljus och hormoner. 

Framförallt ökar du risken markant att utveckla basalcellscancer, skivepitelcancer eller malignt melanom, den farligaste formen av hudcancern.  

Förebygg hudcancer och håll koll med denna ABCDE-guide! Var vaksam på din hud och dess förändringar i leverfläckar och födelsemärken. Dessa punkter  

A – Asymmetry - oregelbundenhet 

B – Border - Kant 

C – Color / Färg 

D – Diameter / Storlek 

E – Evolving /Upphöjningar, förändringar 

Bild: https://www.outerbanksdermatology.com/blog/what-is-the-abcde-rule-of-skin-cancer

 

Kontakta alltid din vårdcentral eller dermatolog om du misstänker annorlunda hudförändringar.

Vi hoppas ni fått med er värdefull information angående solskydd och dess effekt och egenskaper från detta blogginlägg, tveka inte att höra av er till oss om ni har frågor gällande solskyddsprodukter.

Stay safe in the sun! <3

/ Team GLOWiD.

Senast besökta