Toners – Koreas älsklingsprodukt du inte bör skippa.

Toners, mer känt som ansiktsvatten i västvärlden är en produkt som vi hör att många har svårt att förstå sig på och därför har många frågor om. Detta blogginlägg är här för att reda ut produktens innebörd och faktiska funktion i den koreanska hudvårdsrutinen och försöka övertyga dig om varför du borde börja prioritera en av Koreas super-hypeade produkt, nämligen tonern!


Västvärlden vs. Sydkorea.

Om du har lärt dig att toners ska appliceras på en bomullsrondell för att ta bort det sista av sminket efter rengöring så är detta det västerländska sättet att använda ett så kallat ansiktsvatten på. Det koreanska användningsområdet för tonern är helt annorlunda. En toner anses inte vara en rengöringsprodukt i den koreanska hudvårdsrutinen (det har vi dubbelrengöringen att tacka) utan snarare en återfuktande och balanserande produkt som ska appliceras i händerna och varsamt klappas in i flera lager när huden är som renast för att förbereda hudytan för kommande essence, serum och krämer. En koreansk toner bör inte innehålla uttorkande alkoholer som vissa traditionella västerländska produkter kan göra.

Vad är syftet med en toner?

Huvudsyftet med en koreansk toner är att återfukta huden. Föreställ dig att din hudyta är som en torr, hård tvättsvamp, vad skulle hända om du droppade en droppe serum på den eller applicerade lite kräm på den? Inte särskilt mycket, produkten skulle ligga kvar på ytan och så småningom kanske börja penetrera och sjunka in i huden.
Föreställ dig nu att din hudyta är en fuktad tvättsvamp som är mjuk och går att krama ur en massa vätska ur. Vad händer om du droppar serum eller lägger en kräm på den återfuktade svampen? Den absorberar och suger åt sig produkten. Likadant är det med huden, ju mer återfuktad den är desto bättre kan den absorbera efterföljande produkter som essence, serum och mjukgörande krämer.

pH-värde och toners.

En koreansk toner har också uppgiften att balansera huden till sitt normala pH-värde. pH-värdet avser hur surt eller basiskt ett ämne (i detta fall huden) är. Huden har ett pH-värde på 4,5-5,5 vilket gör det svagt surt då neutralt pH ligger runt 7. När vi tvättar ansiktet med vatten har detta ett värde på cirka 7-9, alltså svagt basiskt. När hudens syraskyddsmantel (din hudbarriär) rubbas kan huden komma i obalans, en toner återställer alltså huden till sitt naturliga utgångsläge där den trivs och mår som bäst.

Hur applicerar man en toner?

Enligt den koreanska hudvårdsrutinen infaller tonern som steg nummer 3 efter dubbelrengöringen. Dubbelrengöring är inte nödvändigt för alla i morgonrutinen och då kan tonern appliceras efter första rengöringen som steg nummer 2. Häll ut lite produkt i handflatorna och värm upp produkten mellan händerna för att sedan varsamt klappa eller pressa in detta i huden.

Lager-på-lager och 7 Skin Method.

En toner har en lätt, flyktig konsistens som man med fördel kan applicera flera lager av för att fuktmätta huden på djupet! Visste du att att i korea är orden "toner" och "skin" varandra synonymer?

Gör så här:

Applicera några droppar toner i handflata, klappa varsamt in i huden efter rengöring.

Strax innan det hunnit absobera helt applicerar du nästa lager på samma vis.

Huden ska aldrig hinna torka helt och hållet för att verkligen boosta fuktnivåerna för en daggig lyster.

Upprepa så många gånger du vill, upp till 7 gånger och du har genomfört 7 Skin Method!

Man kan applicera hur många lager man vill och har tid för och du kan såklart blanda olika toners med olika effekt anpassast efter din hudtyp!

Glass skin effekt med toner.
På rengjord hud - applicera upp till 5-7 tunna lager av din favorittoner för den eftertraktade ”glass skin” looken på huden. Följ upp med en fuktgivande essence, serum och sedan en mjukgörande kräm för att kapsla in alla föregående hudvårdssteg.

 

Exfolierande toners.

Toners innehållande syror ska endast appliceras i ett lager men går sedan utmärkt att kombinera med en återfuktande toner. Viktigt att tänka på är att inte kombinera två olika exfolierande toners vid samma tillfälle. Syror ska användas sparsamt, 1-3 kvällar i veckan beroende på hudtyp. Ju tåligare hud desto oftare, ju känsligare desto mer sällan.

Två exfolierande toners som både ni och vi älskar är Saturday Skin Pore Clarifying Toner och By Wishtrend 5% skin Prep Water.

GLOWiD rekommenderar toners:

Alla hudtyper gynnas av en toner, inte bara en torr hud. Torr, mogen, kombinerad, oljig, acnebenägen, känslig etc. Det finns en något för alla. Nedan följer några av våra rekommendationer och favoriter.

Torr hud: Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Toner – en något mer viskös toner med 6 olika former av hyaluronsyra. Denna ingrediens älskar vatten och har förmågan att binda 1000 gånger sin egen vikt i vatten. Den kommer attrahera fukt från din omgivning så applicera denna på fuktad hud! Den kommer också öka upp dina egna fuktnivåer då hyaluronsyra är ett hudeget ämne som vi föds med.

Mogen hud: Full Fit Propolis Synergy Toner från COSRX – En återfuktande toner med propolis, en ingrediens som är rik på antioxidanter vilket skyddar cellerna och ger massor av näring till huden. Propolis ger även ett fantastiskt glow till en matt och livlös hud.

Kombinerad hud: Klairs Supple Preparation Facial Toner – En klassiker som passar alla hudtyper då den balanserar pH-värdet och samtidigt lugnar med hjälp av aminosyror (byggstenar till proteiner). Den finns även i oparfymerad för den som önskar det. En perfekt produkt att ha som sin allround-toner för att blanda med andra toners.

Oljig hud: Dr. Ceuracle 5 alpha Control Clearing Toner – innehåller trollhassel vilket verkar lugnande och lätt avfettande på en oljig hud tillsammans med ”5 alpha hormon” som reducerar och balanserar talgproduktionen i huden. Denna produkt verkar matterande på en glansig yta.

Acnebenägen: Hyggee Own Vegan Calming Toner – en superlätt milt exfolierande toner som innehåller låga halter av LHA och BHA-syra (under 2%) som passar en känslig acnebenägen hud då den jobbar talgreglerande, rengörande och lugnande!

Känslig: Dr. Ceuracle Cica Regen 92 Toner – En helt doftfri toner innehållandes superingrediensen Centella asiatica / cica som reparerar och lugnar tillsammans med panthenol som dämpar rodnad och irritation samt stärker upp hudbarriären.

 

Hör gärna av dig till våra Auktoriserade Hudterapeuter vid frågor gällande din hudtyp och vårt produktsortiment, vi hjälper dig gärna! Mejla oss på info@glowid.se

Hoppas du fick med dig en massa värdefull information gällande denna populära hudvårdsprodukt, tonern!

Kram team GLOWiD!

Viimeksi katsotut