Fermenterade och biotiska produkter för hälsosam hy

Fermentering, prebiotika och probiotika är begrepp som vi kanske mest känner igen som något relaterat till kost, kosttillskott och mag- och tarmhälsa. Nu har det tagit sig till badrumsskåpen! Fermenterad hudvård har länge varit stort inom koreansk hudvård och många använder det utan att man kanske tänker på det – vi reder ut vad det har för inverkan och egenskaper som gynnar huden!

Det är ingen slump att många associerar något fermenterat till kimchi, den kanske största koreanska matexporten bestående av inlagd kål och grönsaker. Kimchi vet man har framställts i åtminstone 3000 år där dess långa hållbarhet och hälsosamma effekter på kroppen blivit ett koreanskt kulturarv som till och med tagits upp på UNESCOs världsarvslista för just immateriella kulturarv (vilket står för bland annat hantverk och traditioner).

Fermentering är ett annat ord för jäsning och bygger på en biokemisk process där ett ämnes naturliga bakterier genom enzymer bryter ner proteiner i en fuktig och syrefattig miljö vilket gör att skadliga bakterier inte kan bildas, samtidigt som välgörande aminosyror och antioxidanter frigörs och näringsvärdet höjs. Det är således en naturlig konserveringsmetod som genom ett sänkt pH-värde bevarar den fermenterade produkten och gör gott för kroppen.

Även om vi inte tänker på det intar vi dagligen kost som är fermenterad: kaffe, yoghurt, mögelost, vin och öl är några exempel på sådant som inte skulle smaka som det gör om det inte genomgått någon form av jäsningsprocess.

Vad gör fermenterade produkter för huden?

  • Fermenteringen ökar koncentrationen av en ingrediens vilket betyder att alla fördelar med en ingrediens blir ännu mer kraftfull.
  • Processen gör att större molekyler bryts ner till mindre molekyler vilket möjliggör bättre absorbering av huden.
  • De är antioxidantrika och har antiinflammatoriska effekter som lugnar och jämnar ut huden. Antioxidanterna skyddar huden mot fria radikaler vilket förhindrar tidigt åldrande av huden från faktorer som föroreningar och UV-strålar.
  • De stärker hudens skyddsbarriär och motverkar dåliga bakterier och främjar istället god bakteriebildning som kan orsaka exempelvis akneutbrott. 
  • De blir naturligt exfolierande och tar bort döda hudceller för en hälsosam barriär. Det gör att ingredienserna kan gå djupare ner i huden vilket leder till lyster och glow! 
  • Det är utjämnande och texturförbättrande, kan behandla pigmenteringar och hjälper huden att läka efter solskador.

      Med detta sagt är fermenterade produkter också biotiska.

      Vad innebär det, och vad är det för skillnad mellan pre-, pro- och postbiotika?

      Vi börjar med att lyfta ett ytterligare begrepp – mikrobiom. Huden är som bekant vårt största organ och på huden bor miljontals och åter miljontals mikroorganismer och bakterier där bakterier behöver inte vara något negativt utan det finns en mängd goda sådana. Dessa utgör tillsammans hudens mikrobiom, dess naturliga flora (precis som vi har en tarmflora) och i välbalanserat tillstånd är huden frisk och hälsosam och fri från besvär som torrhet, akne och eksem. Genom att tillföra goda bakterier i de fall där de verkar vara i underskott i hudfloran kan man arbeta för en motståndskraftig och välmående hud.

      • Dessa goda, levande bakterier är det som kallas probiotika och är resultatet av en fermenteringsprocess. Det håller huden frisk och välbalanserad och hittas mestadels i mjölkbaserade ingredienser. Probiotikan stöttar en hud med skadad barriär och som dras med problem som akne, utslag, rodnad och torrhet.
      • Något som är prebiotiskt består av fibrer och fungerar som "mat" och näring för de goda bakterierna på huden, så att de kan frodas och trivas för att hålla huden fortsatt hälsosam. Prebiotikan hjälper alltså probiotikan att göra sitt jobb! Det hittas i plantbaserade och fruktsockerbaserade ingredienser och har förmågan att återfukta huden och hålla en god pH-balans.
      • Postbiotika hör vi inte lika ofta om men är icke-levande ämnen som de goda bakterierna (probiotikan) har producerat; en biprodukt, kan man säga. Dessa biprodukter kan vara peptider, enzymer och naturliga syror och är faktiskt det vanligaste i traditionell hudvård där en av dess förmågor är att lindra inflammation. Använder du idag exempelvis en AHA-syra använder du redan en postbiotisk produkt.

      Således behövs alla dessa biotiska komponenter för en frisk hud och flora, där den ibland kan behöva boostas genom att aktivt tillföra dem genom hudvårdsprodukter.

      Fermenterade och biotiska produkter hos GLOWiD 

      Alla hudtyper gynnas av att använda fermenterade och biotiska produkter men kanske främst hud i obalans och med olika besvär. Det är sällan en produkt är baserad på enbart en biotisk komponent, utan ofta består en produkt av olika biotiska kombinationer men däremot är det ofta någon av dem som står för majoriteten av innehållet.

      Hos Dr. Ceuracle hittar vi Vegan Kombucha Tea-serien där inte minst den mycket återfuktande essencen är en stor favorit och bästsäljare hos oss. Det fermenterade teet kombucha har många goda probiotiska egenskaper för både kroppens insida och utsida där den för huden är utjämnande och underhåller dess elasticitet. Det senaste tillskottet i serien är en BB Cream som har en lätt textur som snabbt sjunker in i huden och dessutom har SPF 30.

      Dr. Ceuracle har i en annan serie, Pro Balance, fokuserat på probiotikans välgörande egenskaper och har produkter för alla hudtyper. I serien finns hela fem olika rengöringsprodukter: en oljetvätt, en skumtvätt, två enzymbaserade rengöringar och cleansing pads. I serien hittar vi också en toner i generös storlek på 300 ml som stärker hudbarriären, lugnar en irriterad hud och ger mycket lång återfuktning som räcker hela dagen.

      Hyggee tar tillvara på både pre- och probiotikans fördelar i sin All in One-serie. Med ingredienser som björksav och goda bakterier som Lactococcus Ferment Lysate och Bifida Ferment Lysate har man arbetat fram den unika "allt-i-ett"-formulan som sammansätter flera produktegenskaper i en och samma produkt. Detta går tack vare sitt stora innehåll av den fuktbindande molekylen hyaluronsyra. I sina tre olika essenser All in One, Balance och Fresh hittar vi just kombinationen av toner, essence och serum anpassade för olika hudtyper (normal, torr och mogen, oljig). Perfekta under sommarhalvåret när hudvårdsrutinen är kortare och packningen lättare!

      I nyheten Pro-Biome Balance Cream från By Wishtrend fokuserar man på just mikrobiomet i form av en dagkräm. I vad som kallas Pro-biome complex har man kombinerat probiotiska ingredienser som återfuktar och stärker hudbarriären. I kombination med hela 70% av den goda bakterien Lactobacillus Ferment Lysate och 10% propolis har krämen stora antiinflammatoriska och lugnande egenskaper. 

      I vårt sortiment hittar vi postbiotika i bland annat AHA 7 Whitehead Power Liquid från COSRX och i Mandelic Acid 5% Skin Prep Water från By Wishtrend. Medan den senare är en mildare och snällare exfoliering passande för en känsligare hudtyp är den första något mer aktiv. Båda tar effektivt bort döda hudceller så att cellförnyelsen ökas vilket leder till mjukare, fastare och jämnare hud.

      Senast besökta