Guide: vilket solskydd ska du välja?

Solen börjar dyka upp över hela landet och värmer oss med sina strålar och boostar oss med välbehövligt D-vitamin. Samtidigt som det är härligt med värme och ljus efter en lång och mörk vinter är det viktigt att komma ihåg att skydda sig för att undvika solskador och tidigt åldrande av huden.

Med högt solskydd förlänger vi tiden vi kan exponera oss för solljus utan att ta skada och en bonus är ju självklart en solkräm med andra välgörande egenskaper. Med hjälp av denna guide lär du dig skillnaden mellan UVA- och UVB-strålar, vad beteckningen PA innebär samt vad skillnaden mellan fysikaliskt och kemiskt solskydd är. Dessutom guidar vi dig till vilket av våra solskydd just du ska välja för att få fullgott skydd anpassat efter din hudtyp, och vilka av våra sminkprodukter som innehåller solskydd!

Om solen och solskydd

  • Solskyddets huvudsakliga uppgift är att skydda mot UV-strålar vilka kan variera i styrka beroende på årstid och plats på jorden. Det står för ultraviolett ljus vilket är osynlig strålning och är något vi främst exponeras av från solen. Det kan snabbt bli skadligt för huden, ge brännskador och i värsta fall leda till hudcancer.
  • UV-strålar finns som UVA-, UVB- och UVC-strålning där UVA och UVB är de som når jorden. UVA utgör ca 90-95% av den strålning vi nås av medan majoriteten av UVB-strålarna stoppas av ozonlagret, men de når oss alltså fortfarande.
  • UVA-strålar gör hudens pigment mörkare och kan göra att hudens vävnad tar skada och är det som kan leda till hudcancer.
  • UVB-strålar gör huden tjockare (vilket ger ett slags skydd i sig) och startar dess produktion av D-vitamin men är samtidigt det som gör att man kan bränna sig, att huden åldras och kan också leda till hudcancer.
  • I solskydd benämns UVA-skyddet som "PA" följt av ett eller flera plustecken och är ett klassificeringssystem som benämner hur mycket UVA-skydd en produkt har. Alla solskydd vi säljer har PA++++ vilket är den högsta klassificeringen och står för "extremely high UVA protection".
  • Antalet plustecken korrelerar med något som heter PPD (Persistent Pigment Darkening) vilket refererar till hur lång tid det tar för huden att börja få färg, oavsett utgångsläge. Om produkten har PPD 2 (PA+) tar det två gånger så lång tid för huden att börja få färg än utan solskydd. Våra produkter med PA++++ har PPD 16 eller högre vilket alltså betyder att det tar minst 16 gånger så lång tid att börja få färg än utan solskydd.
  • I solskydd benämns UVB-skyddet som SPF vilket står för Sun Protection Factor och anger alltså den solskyddsfaktor en produkt ger sett till UVB-strålar i kontrast till om man skulle vara utan skydd. Alla våra renodlade solskydd har SPF 50 vilket räknas som mycket högt skydd och är lika med 50 gånger hudens normala skydd mot UVB-strålar.
  • Siffran som står efter SPF på en produkt står alltså inte för antalet grader celsius produkten skyddar mot – en vanlig missuppfattning.
  • Solkrämer delas upp i att vara antingen ett fysikaliskt eller kemiskt solskydd.
  • Fysikaliskt solskydd innehåller mineralbaserade ingredienser som reflekterar bort solljuset och får det alltså att studsa från huden. De är ofta vita och rikare i sin formula, vilket kan jobbas bort genom att massera in produkten i huden. De ger ett direkt skydd och passar en torr hudtyp, en känsligare hudtyp, för dig som bränner dig lätt och även för barn.
  • Kemiskt solskydd innehåller ingredienser som bildar en kemisk reaktion på huden vilka absorberar, omvandlar och oskadliggör UV-strålarna. De sjunker ofta mjukt och snabbt in på huden och är av lättare konsistens men tar en stund på sig att börja verka, och därför bör de appliceras 20-30 minuter innan huden exponeras för solen. Passar alla hudtyper, i synnerhet en normal, kombinerad eller fet hudtyp.
  • Använd solskydd året runt, skadliga UV-strålar når huden även under en molnig och regnig dag. Vintertid blir snön som en slags spegel som reflekterar solens strålar och det är exempelvis därför man kan få "gogglebränna" av skidglasögon efter en dag i backen.
  • Kom ihåg att alltid återapplicera solskyddet under dagen eftersom skyddet minskar över tid, av svett och av bad. 

Vilket solskydd passar mig?

Hos oss på GLOWiD hittar du fyra solkrämer från Dr. Ceuracle som alla har SPF 50 och PA++++ men där de skiljer sig i egenskaper vad gäller hudvård och passar därför för olika hudtyper. 

Cica Regen Vegan Sun är ett veganskt, kemiskt solskydd i form av en lätt kräm med gelliknande konsistens som har den härliga egenskapen att fungera som serum, fuktkräm och solskydd i ett! Den är både återfuktande och antiinflammatorisk– perfekt för en kortare sommarrutin eller är på språng och fungerar dessutom som en god bas för makeup. Ingrediensen centella asiatica (cica) gör att den även är lugnande.

Passar främst för: normal hud, fet hud, blandhy, känslig hud och dig som dras med yttorrhet. 

Hyal Reyouth Moist Sun är ett kemiskt solskydd fyllt av hyaluronsyror och är därför djupåterfuktande samt barriärstärkande. En lätt konsistens som snabbt sjunker in i huden utan att göra att huden snart känns torr. Den har även den goda egenskapen att öka elasticiteten och är utjämnande för den med mer textur i huden. Tycker du om andra produkter i Hyal Reyouth-serien kommer du älska den här!

Passar främst för: normal hud, torr hud, känslig hud och mogen hud. 

Pro Balance Biotics Sun Clear Up är ett kombinerat kemiskt och fysikaliskt solskydd med en tjockare konsistens. Det rika innehållet av probiotika stärker hudbarriären, återfuktar och är antiinflammatoriskt samtidigt som niacinamid jämnar ut hudtonen.

Passar främst för: torr hud, mogen hud och dig som dras med pigmenteringar och ojämnheter.

5A Control No-Sebum Sun Lotion är ett fysikaliskt solskydd med tunn konsistens som snabbt sjunker in i huden och lämnar en mattare och silkig känsla och finish. Den reglerar talgnivån, behåller hudens smidighet och elasticitet och är återfuktande. 

Passar främst för: blandhy, fet och aknebenägen hud.

Solskydd i smink

Det är inte ovanligt att man i koreansk hudvård hittar solskydd även i sminkprodukter, självklart har vi det på GLOWiD! De ger inte fullgott skydd på egen hand på grund av den lilla mängden produkt som behövs för sitt huvudsakliga syfte att vara smink, utan fungerar som ett extra skydd utöver ditt ordinarie solskydd. 

I CCC Cream från CLE hittar vi en multifunktionell produkt som fungerar både som primer, BB- och CC-cream. Med en lätt och silkig finish och en mjuk konsistens som smälter in i huden har den också ett solkskydd på SPF 50 PA++. Finns i sju olika nyanser – ett tips är att kombinera olika nyanser för att använda som contouring i din sminkning.

Från Klairs hittar vi Illuminating Supple Blemish Cream som är en BB-cream med len konsistens och bra förmåga att täcka blemmor och röda partier. Den har anti age-egenskaper och passar också den allra känsligaste såväl som den med aknebenägen hud. Den har SPF40 PA++.

Vegan Kombucha Tea BB Cream från Dr. Ceuracle är en återfuktande BB-cream med essence-egenskaper i lätt konsistens som ger ett naturligt glow. Den har lätt täckning och går enkelt att bygga upp och den innehåller probiotika och och vitamin B som är barriärstärkande för huden. Den har ett fysikaliskt solskydd med SPF 30 PA++.

Senast besökta