Double serum - Hitta din serumbästis

Vad är double serum och hur optimerar man kombinationer av serum?

Serum innehåller ofta en högre koncentration av ingredienser och är mindre molekylärt och kan därmed penetrera längre ner i huden. Man brukar därför ofta kalla serum för en katalysator för kommande hudvård!

Det är viktigt att anpassa sitt serum efter sitt aktuella hudtillstånd för att uppnå en bra balans i huden. Tillstånd är något som alla hudtyper kan uppleva och som kan skifta beroende på olika yttre faktorer såsom klimat stress, hormonella förändringar eller livsstil. Det kan även ibland röra sig om överaktiveringar av produkter som resulterat i en nedsatt hudbarriär och känslighet.

Några vanliga hudtillstånd som man kan uppleva är bland annat känslighet, yttorrhet eller akne.

Vill du veta mer om hur du kan tänka kring serum och hudtillstånd och hitta några utvalda serum där så kan du läsa mer i vårat tidigare inlägg   

 Anpassa ditt serum efter ditt hudtillstånd.

Det har på senare tid blivit en trend med layering (lager på lager) av produkter och att använda sig av dubbel serum för att maximera sin hudvårdsrutin. Som alltid är hudvård individuellt och man ska anpassa sin rutin efter sin hud och sina behov.

Hur ska man tänka vid layering av serum (double serum)?

Dubbel serum fungerar utmärkt om man vill jobba på flera olika hudtillstånd i sin rutin. Man brukar ha som riktlinje att applicera den tunnaste texturen först. Skulle ett serum ha liknande konsistens så kan man bara välja det man vill ha närmast huden först. 

1. Rengör huden (gärna med dubbelrengöring).

2. Använd en återfuktande toner i hela ansiktet

3. Applicera några droppar av ditt första serum för att låta huden absorbera det.

4. Följ upp med det andra serumet med tjockare konsistens

5. Lås in all fukt och näring med en fuktkräm (om morgon avsluta med solskydd).

Vill man jobba med dubbelserum i sin hudvårdsrutin så rekommenderar vi att hålla sig till samma två serum morgon och kväll. Detta då det är lätt att huden blir överstimulerad och kan annars resultera i tillstånd som känslighet i huden.

Introducera gärna nya produkter var och en för sig ifall det skulle vara någon ingrediens din hud inte trivs med. Samt ge utrymme för huden att anpassa sig till produkten innan man adderar ett till steg i sin rutin.

Hitta din serumbästis!

Alla ingredienser är inte kompatibla med varandra och det kan ibland vara klurigt att veta vilka ingredienser som kan appliceras tillsammans och inte. Nedan nämner vi några do’s and dont’s. Som alltid är det individuellt så utgå från din egen hud och tillstånd för bästa matchning och optimal effekt.

Do’s

1.  Utjämnande och återfuktandeVitamin C + HyaluronsyraFreshly juiced vitamin drop + Safe me relief watery ampoule

2. Balanserande och reparerandeNiacinamid + Panthenol (Vitamin B5) = Own vegan calming serum + Hydrium centella aqua soothing amoule

3. Närande och lystergivandeTocopherol (Vitamin E) + Vitamin CRice serum + Radiance boosting C-Capsule serum

5. Kollagen & Elastin boostandePeptider + Antioxidanter  (exempel Grönt te)Midnight blue youth activating drop + Fundamental watery oil drop

6. Barriärstärkande och återfuktandeCeramider + Squalane Serumide + Rice serum

7. Lugnande och stärkandeVitamin K + Centella asiaticaPlc Liposome oil ampoule + Hydrium centella aqua soothing ampoule 

8. GLOW Duo! Propolis + Glycyrrhiza Glabra Root Extract (Lakritsrot) =  Royal vita propolis 33 ampoule + Rich moist soothing serum

 

 

 

 

Vissa ingredienser bör inte kombineras och gör sig ofta bättre separat i en egen rutin. Med olika rutiner menas antingen i sin morgon eller kvällsrutin och att man delar upp det under veckans dagar så det inte blir för påfrestande för din huds tillstånd. Detta för att produkternas sammansättningar och ph värde kan krocka men även för att risken för irritation och nedsatt barriär blir större. Det finns vissa produkter som kombinerar tex två syror med varandra men då med åtanke att produktens sammansättning jobbar i symbios med varandra.

Enligt den koreanska hudvårdsrutinen ska syror och andra aktiva ingredienser främst appliceras på kvällstid och viktigt att man anpassar sina aktiva ingredienser efter sitt tillstånd och behov för att minska risk för nedsatt barriär och känslighet i huden.

Nedan listar vi några generella dont’s att tänka på när man ska jobba med layering av olika serum & produkter i olika märken.

Dont’s

  • A vitamin & Syror = Kan resultera i nedsatt barriär/irritation
  • AHA & BHA = Risk för irritation
  • Receptbelagda produkter (Tex Tretinoin) + Andra aktiva ingredienser = Kraftfull kombination
  • C Vitamin + C Vitamin = Onödig upprepning att använda två C Vitamin serum i samma rutin eller två andra serum med samma funktion
  • Aktiva ingredienser på en redan nedsatt barriär = Big no - använd inget aktivt vid en redan nedsatt barriär. Jobba endast lugnande, stärkande och återfuktande

Har ni frågor och funderingar kring eran ultimata serumduo för din hud och tillstånd så hjälper vi er gärna vidare med detta <3 och du är alltid varmt välkommen att höra av er till oss för detaljerad hjälp av våra hudterapeuter på info@glowid.se där vi svarar inom 24 h alla vardagar, via DM på instagram och chatt via vår hemsida. 

 

Kram till er!
Lisa, auktoriserad hudterapeut

Viimeksi katsotut